Ανανέωση γεωγραφικής πληροφορίας υποβάθρου
Η γεωγραφική πληροφορία του συστήματος είναι απαραίτητο να μπορεί να ενημερώνεται, έτσι ώστε για παράδειγμα να προσθαφαιρούνται υδροστόμια, πυροφυλάκια και άλλου τύπου χωρική πληροφορία σε όλη την έκταση του νησιού. Η εισαγωγή ή μεταβολή αντικειμένων γίνεται σε συγκεκριμένο κάθε φορά θεματικό επίπεδο. Για να ξεκινήσει ο χρήστης επιλέγει το επίπεδο που θα μεταβληθεί η πληροφορία του (π.χ. υδροστόμια) και στη συνέχεια το θέτει σε κατάσταση επεξεργασίας (editing). Χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία μεταβολής της γεωγραφικής πληροφορίας, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει τη θέση του αντικειμένου ή τις υπόλοιπες ιδιότητές του, να εισαγάγει νέα ή να διαγράψει υπάρχοντα.
H επεξεργασία ενός επιπέδου μπορεί να γίνεται είτε off-line, είτε on-line. Στην περίπτωση που ο χρήστης είναι off-line, τότε την επόμενη φορά που θα συνδεθεί, οι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα που έχει επεξεργαστεί θα σταλούν μαζεμένες στον server. Η επεξεργασία ενός επιπέδου μπορεί να γίνει σε πολλά sessions, όταν ο χρήστης είναι off-line και όταν συνδεθεί σε δίκτυο θα σταλούν όλες οι αλλαγές στον server.
Τα θεματικά επίπεδα των οποίων η πληροφορία ενημερώνεται περιλαμβάνουν: υδροστόμια, πηγάδια, δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις νερού, δρόμους (εθνικό, κοινοτικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο και μονοπάτια), μετεωρολογικούς σταθμούς, χωματερές, ανεξέλεγκτους χώρους εναπόθεσης απορριμάτων, πυροφυλάκια, ελικοδρόμια, κλιμάκια ΠΥ, απομονωμένα σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες, αποθήκες και αποθηκευτικούς χώρους (με εύφλεκτα υλικά), δεξαμενές καυσίμων, παραγωγικές μονάδες (ποιμνιοστάσια, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, κλπ).
Η διαθέσιμη πληροφορία είναι οργανωμένη σε ενότητες βάσει γεωγραφικής περιοχής και τύπου. Οι τύποι πληροφορίας που αποθηκεύονται και τα δεδομένα ανά τύπο περιλαμβάνουν (ενδεικτικά) τις οντότητες: πυροσβεστικός σταθμός, αστυνομικός σταθμός, στρατιωτική μονάδα, μονάδα πρώτων βοηθειών, δημοτικό γραφείο, εθελοντής, επαφή, χωματουργικά μηχανήματα, κλπ.
Η αναζήτηση πληροφορίας γίνεται μέσω φόρμας στην οποία ο χρήστης επιλέγει τους τύπους πληροφορίας που τον ενδιαφέρουν καθώς και τις περιοχές ενδιαφέροντος. Το αποτέλεσμα είναι μία αναφορά με όλες τις πληροφορίες των τύπων που ζητήθηκαν για τις περιοχές ενδιαφέροντος.
Η ενημέρωση και η καταχώρηση πληροφορίας γίνεται μέσα από ειδικές φόρμες που επιτρέπουν στον χρήστη να εισάγει νέα πληροφορία οποιουδήποτε τύπου ή να μεταβάλλει υπάρχουσα πληροφορία, η οποία προέκυψε μετά από αναζήτηση.